Keleti ütőhangszeres workshop – E/JAM Klub Ölvedi Gáborral

Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Színházterem
Időpont: Szept. 20. szombat 14:00-16:00
A belépés ingyenes.

Az Ölvedi Gábor ütőhangszeres zenész által életre hívott E/JAM KLUB (“e-per-dzsem=Eastern PERcussion JAM” 🙂 egy havonkénti összejövetel azon kezdő és haladó ütőhangszeres személyek számára, akik egy egyszerre régi, mégis új módszerrel szeretnének különböző, főként keleti de bármilyen ütőhangszerekkel közösen zenélni, kibontakozni, önkifejezni, új csatornákat megnyitni, biztonságos környezetben megmutatkozni, közös rezdüléseket átélni; a zenén, a zenélésen keresztül kapcsolódni egy magasabb szintű, kollektív tudatállapothoz.

Csatlakozz a programhoz a Facebookon:

Az arab nyelvterületeken, főként az öböl menti országokban (khalegy térség), de dél-Egyiptom egyes területein és Afrika legtöbb részén is szokás volt, hogy a falu, a törzs tagjai időközönként körbeültek vagy körbeálltak, mindenki kezéhez vett egy ütőhangszert és játszani kezdtek. A dobolásnak megvoltak a markáns, évszázadokra visszanyúló, tradicionális alapszabályai, melyeket mindenki ismert, elfogadott és betartott, ugyanakkor mindenki saját gondját, örömét, sőt ennél lényegesen árnyaltabb érzéseit-érzelmeit is „kijátszhatta-kimondhatta” a hangszerein keresztül magából, megoszthatta a zene nyelvén a közösséggel, amely meghallgatta, megértette azt, sőt, akár ezen a módon reagált is rá, hiszen lelkünk kiöntése gyógyító erejű tud lenni az egyén, és így a közösség számára is, ami pedig létkérdés volt akkor is és most is. A kommunikáció és a közösségépítés olyan kifinomult formája ez, amely mostanra szinte teljesen eltűnt, pedig folyamatosan személytelenedő, virtuális közösségeinknek egyre nagyobb igénye van rá.

Az E/JAM KLUB nem örömzenélés a szó pejoratív értelmében; nélkülözi a parttalan improvizációt, s az ezzel járó kakofónia értelmetlenségét, felszínes ego-harcait. Úgy engedi személyiségünk, jellemünk, gondolataink, érzelmeink megjelenítését, hogy közben moderálja az ego egészségtelen mértékben való felszínre törését. Ugyanakkor szocializál is, megtanít háttérbe húzódni, teret adni másoknak, alázatra tanít és önmagunk, természetünk mélyebb megismerésére sarkall. De teret biztosít arra is, hogy féltve őrzött, mégis megmutatni vágyott arcunk sötét barázdáit vagy derűs fényességét felfedhessük, a bizalmunkba, és a bizalmába fogadott közösség előtt.

Mivel főként az arab zene ritmikai rendszerében történnek majd a dolgok, főként az ezekhez kapcsolódó hangszereket lenne jó ha hoznátok (darbuka, def, tar, riq, doholla, ujjcintányér, stb.) de esetleg djembét is, vagy amin könnyen be tudsz olvadni ezek közé. 🙂

További információ erről a programról és Ölvedi Gábor ütőhangszeres zenész/oktatóról: http://www.darbukaoktatas.hu/

Aki szeretné kipróbálni a közös dobolás élményét, de nincs saját hangszere, az Ethnosound jóvoltából tudunk biztosítani plusz hangszereket (korlátozott számban)

A program szervezője a Play Live Alapítvány.