Chalaban – Világzenei koncert

Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Színházterem
Időpont: Szept. 20. szombat, 19:00-20:30
A belépés ingyenes.

A marokkói Saïd Tichiti és zenekara az észak-afrikai berber és gnawa zenei hagyományokból építkezik. Ezt az ősi, több, mint 4000 éves szakrális transz-zenei világot kiváló népzenészekkel és jazz-muzsikusokkal közösen varázsolja olyan világzenei egyveleggé, mely egyaránt magában foglalja az afro-arab tradicionális zene lüktetését, a kelet-európai és balkáni zene motívumait és a virtuóz jazzszólamokat.

A zenekar az elmúlt tíz évben megragadta közönségét egyedi stílusával, amely kezdetekben a spirituális valamint meditatív majd az ütemesebb zene felé fordult, megőrizve eredeti ösztönösségét. Az alkotók számára ez egyszerre jeleníti meg az élet egyszerű szépségét, és a benne rejlő bonyolultságot.

Fennállása óta a Chalaban zenekar az afro-arab zene első számú képviselőjévé vált Közép- és Kelet-Európában. Gyakori vendége a környező országok zenei rendezvényeinek, és két nagyszabású koncertet is adott marokkói fesztiválokon: a casablancai Rawafiden és az agadiri Timitaron.

A Chalaban híven követi a tőle eddig is megszokott tradicionális zenei hagyományokat, emellett szövegeivel élesen fogalmaz meg társadalmi-politikai kérdéseket. Szembemegy az intézményesített rendszerekkel, hogy leleplezze a nyugati szemlélettel Marokkóról kialakított torz képet. Célja inkább kérdések feltevése mintsem válaszok felmutatása, de nem kerüli el a tabukat. Az aktuális problémák megfogalmazása pedig segít ráirányítani a figyelmet olyan egyetemes kérdésekre, mint a rasszizmus, a társadalmi egyenlőtlenségek valamint az oktatási rendszer hiányosságai.

Saïd Tichiti dél-marokkói sivatagban született , családjának minden tagja autodidakta muzsikus. Gyerekként ösztönösen szívta magába a berber kultúra zenei hagyományait. A marokkói színházmûvészeti egyetem színész szakán diplomázott, majd ösztöndíjjal 1996-tól két évig nemzetközi kulturális menedzselést tanult Franciaországban, ahol megismerkedett az európai zenei trendekkel.

chalaban2

Said 1998-óta él Magyarországon. Eleinte színészként és szólista muzsikusként dolgozott, majd néhány zenésszel megalakította saját zenekarát, amelyre erõteljes hatást gyakorolt a magyar valamint a balkáni népzene. 2000-ben jelent meg elsõ lemezük Moroccan Nomad címmel, amelyen keveredtek a magyar, spanyol, indiai, bolgár hatások, de a zenekar megtartotta afrikai-arab gyökereit is. További albumaik: Moroccan Spring, Albaraka és Transzolok; a Hashish Freee a Chalaban ötödik nagylemeze.

Saïd Tichiti hazájától távol a marokkói tradíciók nagykövete, de a különbözõ kultúrák képviselõit is elõszeretettel invitálja olykor közös örömzenélésre. Szervezett már koncertet a ramadan-hanuka-karácsony jegyében, valamint gyakori vendége a budapesti klubélet világ-, népzenei és jazz estjeinek.

www.chalaban.com