ALF Nap Budapesten – Ingyenes programok az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Az Anna Lindh Alapítvány Nap másik helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol mindössze néhány nappal korábban, a Babel Soundon formálódott nemzetközi világzenei együttes koncertjét és egy szintén alkalmi társulásnak indult, de mára lemezt is megjelentetett zenekart hallhat a közönség, az Arab Tavasz iránt érdeklődők pedig nyílt kerekasztal-beszélgetéssel kísért filmvetítésen vehetnek részt.

 

Programok az Uránia Nemzeti Filmszínházban
Bp. VIII. Rákóczi út 21.

2012. július 22.

A belépés minden programra ingyenes.

17:00 – Filmvetítés és beszélgetés az Arab Tavasz témájában (Csortos Terem)

Rövidfilmek: The Camel Battle (9`), The People Demand the Fall of the Regime (4`)

Omar Robert Hamilton, a kairói nonprofit médiaközpont, Mosireen Media Center alapítójának felvételei, melyek a Tahrir téri eseményeket belülről, a cenzúrát kikerülve ábrázolják.

A vetítést követő beszélgetés résztvevői: Mohammed Antar egyiptomi fuvolaművész, Bisztrai Márton író és Dr. N. Rózsa Erzsébet, a Magyar Külügyi Intézet koordinációs igazgatója, Közel-Kelet- és iszlám-szakértője.

A beszélgetés angol nyelven folyik, magyar nyelvű tolmácsolással.

19:30 – Babel Trio – a CREMM szervezésében (Uránia Kávézó)

A különleges nemzetközi trió zenészei sorozat előző állomásán, a Babel Sound Fesztiválon szervezett próbákon hangolták egymásra hangszereiket. Bár a trió tagjai a világ három különböző sarkából érkezett el hozzánk, érdeklődésük már jóval találkozásuk előtt összekötötte őket. A kanadai származású Edward indiai klasszikus zenét tanult, mesterétől szitáron, illetve Törökországban és Marokkóban töltött évek alatt a lant mesterévé vállt. Saját készítésű hangszerei és keleti világok összekapcsolásának szándéka vezet. Akash Indiától távol Belgrádban él és különböző formációkban balkáni és a szefaradi zenét játszik, Mohammed Antar pedig a Közel-Keleti és Meditterrán zene elismert művésze, szakértője.

Edward Powel (CAN) – lant, guembri, sartar, dzuddahord,
Mohammed Antar (EGY) – ney (egyiptomi fuvola),
Akash Batt (IND) – derbuka, tabla

21:00 – Taram – világzenei koncert a CREMM szervezésében (Uránia Kávézó)

A zenekar a CREMM kezdeményezésére jött létre, 2010-ben. A nemzetözi zenekar azóta kiadta első lemezét Salad címmel, turnéztak Kelet-Európában, felléptek Spanyolországban és a Babel Sound Fesztiválon a közös munkát tovább folytatják és mutatják be az Uránia kávézójában mindazt a zenei mélyésget, amit eddig elértek. A zenekar szerb énekesnője, Bojana Nikolic a balkáni népzene különböző vidékeire vezet el minket, míg a egyiptomi ney művész Mohammed Antar és az ismert belga tangó-harmonikás Tuur Florizzone új hangzásokkal telíti meg és tereli új mederbe a dalokat.

Bojana Nikolic – ének (RS), Tuur Florizone – harmonika (BE)
Mohammed Antar – ney (egyiptomi furulya) (EGY)
Bogusz Wekka – ütős hangszerek (PL)
Oriol Gonzalez – bőgő (ES/CAT)
György Mihály – gitár (HUN)