Tűzraktér – Art Sector Alapítvány

A kulturális központ 6 éves működése során több mint ezer művésznek adott segítséget alkotóhely, bemutatóhely, nemzetközi kapcsolati háló biztosításával, hozzávetőlegesen 6500 eseménynek adott otthont, művészeknek próbatermet, műtermet biztosított. A központban kiállítások, színházi előadások, táncelőadások, koncertek, cirkuszi előadások, irodalmi estek, fesztiválok és divatbemutatók is helyet kaptak.

A Trans Europe Halls európai kulturális hálózata is felvette tagjai közé, a Főváros Pro Urbe A Budapest díját és az Európai Unió innovációs elismerő oklevelét kapták meg.

A Tűzraktér Független Kulturális Központ 2005. jún. 23-án nyitott Tűzraktár néven, a Tűzoltó u. 54-56 szám alatti tízezer négyzetméteres gyárépület területén.

A nemzetközi foglalt házak hangulatát felidéző művészeti központ és közösségi tér két éven át működött a tavaszi-nyári szezonokban. A Tűzraktér szellemi törekvése telente kihelyezett fesztiválok formájában jelent meg.

2008-ban a Terézvárosban, a Hegedű u.3-ban ugyanaz a koncepció:befogadó helyet teremtünk minden kísérletező, alkotókedvű hazai-és nemzetközi művésznek, nyitottak vagyunk minden új szellemi-és kulturális kezdeményezésre. A helyszín azonban most is adja magát, ez az 5300 négyzetméteres régi műemlék iskola épület finomabb hangulatot hordoz, több a zöld, és mi próbáljuk ezeket a kedvező adottságokat látvánnyal, művészettel tovább erősíteni.

Összművészeti központként minden művészeti ág és egyéb művészettel határos terület megjelenik napi programok szintjén. A Tűzraktárban, jelenlegi Tűzraktérben dolgozó művészeknek bejelentkezéses rendszerrel ingyen próbatermet, műtermet biztosítunk. A hely tehát egyszerre működik alkotóházként és rendezvényközpontként. A nagyközönség a művészeti események nagy részét ingyen vagy kifejezetten hozzáférhető áron látogathatja. A Tűzraktár létrejötte óta önálló művészi kezdeményezés, melyben a szervezők is alkotók, akik önkéntes munkával hozták létre a központot. Az oktatási tevékenység, a szakma, a nagyközönség és gyermekek számára jelent művészeti műhelymunkákat. A hivatásos alkotók mellett a pályakezdő fiatal művészeknek továbbra is lehetőséget adunk a megmutatkozásra.

A látogatókat kiállítások, színházi produkciók, táncelőadások, koncertek, performanszok, irodalmi estek, könyvbemutatók, elméleti előadások, fesztiválok, divatbemutatók várják. Központunk Bababarát hely, pelenkázóval gyerekjátszóval.

A Tűzraktér 2007-től az Anna Lindh Alapítvány 37 országot összefogó nemzetközi szervezetének hivatalos tagja.

Kulturális gyülekezőhely vagyunk. Tér, ami összeköt, befogad és új gondolatokra, kreatív létre ösztönöz. Aki nyitottan és kulturális törekvésekkel tér be hozzánk, az biztos, hogy jó helyre, közösségre talál elképzeléseihez, aki műalkotást kíván látni, az itt is lejárhatja a lábát, amíg mindent megszemlél, és aki csak úgy hátradőlne, azt várja egy kényelmes fotel.

Névjegy:

Tűzraktér
Art Sector Alapítvány

Simor Ágnes ……………………………… Balla Zoltán
kulturális vezető ………………………projekt menedzser

Levélcím: 1137 Budapest, Szent István körút 12., Art Sector Alapítvány