Palantír Film Vizuális Antropológia Alapítvány

A Palantír Film Alapítvány egy nonprofit, filmszakmai szervezet, amelynek célja a dokumentumfilm terjesztése, egy új dokumentumfilm-fogyasztói attitűd kialakítása és a magyar dokumentumfilm integrálása az európai művészeti-kulturális–szakmai térbe. Jelenleg egy 55 fős mozit üzemeltetünk Budapest belvárosában (DocuArt), fesztiválokat, filmklubokat, szervezünk. Videókönyvtárunkban közel 2000 filmet lehet megtekinteni.

DocuArt – Első Magyar Dokumentumfilm-gyűjtemény és Mozi

A Ráday utca 18. szám alatt nyíló Filmművészeti Központon belül a Palantír Film Alapítvány meg kívánja valósítani a DocuArt, Első Magyar Dokumentumfilm-gyűjtemény és Mozi szolgáltatását.

A DocuArt a dokumentumfilmek közönséghez való közvetlen eljuttatását célzó nonprofit intézmény, működtetője a Palantír Film Alapítvány. Tevékenységünkkel a magyarországi filmforgalmazás egyik legnagyobb hiányosságán kívánunk enyhíteni: a közönség számára széles körben megtekinthetővé tesszük a magyarországi dokumentum-, kísérleti- és rövidfilmek jelentős részét. Úgy gondoljuk, hogy a létrejövő intézmény olyan egyedülálló kulturális értéket teremt, amely nemzetközi térben is elismerésre tarthat számot.
Egy igazi filmes központot akarunk megvalósítani, ahol a filmkészítők, a filmek iránt érdeklődők és filmet tanuló diákok egyszerre érzik magukat otthon. Egy izgalmas teret, izgalmas aktivitásokkal, izgalmas lehetőségekkel. Ahol nem csak nézni lehet a filmeket, hanem csinálni, beleszólni is. Mindenkinek!

A DocuArt alapelvei

  1. A nézőnek joga van hozzáférni az adójából támogatott filmekhez.
  2. Minden magyar film számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy eljusson közönségéhez.
  3. A dokumentumfilmeket ugyanazokon a csatornákon és a forgalmazás jól bevált módszereivel kell terjeszteni, mint a játékfilmeket – az ún. „társadalmi forgalmazás” (rendező videokazettával a mellényzsebben) nem jogszerű és nem hatékony.
  4. A dokumentumfilm „helye” nem csupán a televízió.
Névjegy:
Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány

Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 18. – Erkel u. 15. (Bejárat az Erkel utca felől.)
Telefon: +36-20-543 56 39
Email: palantir@palantirfilm.hu

 www.docuart.hu

www.palantirfilm.hu