DocuArt Filmklub – Vetítések és beszélgetés

Helyszín: Foglalkoztató
Időpont: 2014. szept. 18. 10:00-12:00
A belépés ingyenes.

Az alábbi filmeket nézzük meg és beszélgetünk róluk filmes moderátor segítségével:

Call Shop (2013, 13′, r: Szántó Fanni, Málnási Csizmadia Anna): A belvárosban, a régi áruház mögött van 30 m2, ahol elfér az egész világ. Ide indul négy budapesti bevándorló fiatal, hogy “találkozzon” szeretteivel.

call-shop

Lili (2012, 22′, r: Ruszkai Nóra, Nagy István): A film főszereplője a kelet-Magyarországon élő 20 éves egzotikus szépségű Lili, aki tipikus mai fiatal: saját online csatornája és identitása van, világképe a közösségi oldalakon keresztül is jól követhető.

lili

Lilie egy tetováló szalonban dolgozik, imádja az animációt és a magyar irodalmat. A második generációs, kínai származású Lili édesanyjával és két testvérével él Miskolcon. Édesapja kínai, nagyon ritkán találkoznak,ezért kapcsolatuk szinte teljesen a virtuális térbe helyeződött át. Bár kommunikációjuk a nyelvi akadályok miatt olykor nehézkes, az online környezet egész más dimenziókat nyit meg számukra. Kettőjük kapcsolata fontos univerzális üzenetet hordoz: mi az, ami a fizikai síkon túl összeköt egy különböző kulturális közegbe szakadt családot és hogyan tartható fenn ez a kontinenseken átívelő törékeny kapcsolat? A karaktervezérelt dokumentumfilm Lili kulturális identitáskereséséről, önkifejezési stratégiáiról, valamint apjával való összetett kapcsolatáról szól, mindezt a modern kommunikációs csatornák különös kettősségét – egyszerre összekötő és elválasztó jellegét – leképező innovatív képi világban ábrázolva. Lili személyiségén keresztül megtudunk valami fontosat a mai 25 év alatti fiatalok kommunikációjáról, a szülő gyerek kapcsolatról, az identitásról és a kulturális gyökerek felszínre töréséről. Lilit fiatal felnőttként már komolyan foglalkoztatja a kérdés: meddig magyar ő és honnan, miben kínai?

A program szervezője a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány