Ramadán Kert – Az iszlám világ arcai

Bár az ünnep lényeges eleme a vallásos elmélyülés, a Ramadán Kert kifejezett célja az arab kultúra, művészet és gasztronómia megismertetése az érdeklődőkkel és ennek szellemében július 27-től négy egymást követő pénteki napon koncertekkel, zenés WOMEX filmekkel, keleti ízekkel és gyermek- programokkal nyújt betekintést az arab világ sokszor titokzatosnak tűnő, de jobban megismerve nagyon is emberközeli világába.

Ramadán Fesztivál
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – Kultea

Budapest, III. Korona tér 1. (volt Dugovics Titusz tér, az Árpád-híd budai hídfőjénél, a térképhez kattints ide)

2012. július 27.
2012. augusztus 3., 10. és 17.

Esemény a Facebookon: http://www.facebook.com/events/383208191734490

A koncertekre belépőjegy korlátozott számban 1500 Ft-ért kapható, a gyermekfoglalkozás és az esti filmvetítés ingyenes. A közös étkezéshez egyénileg lehet frissen készült marokkói finomságokat vásárolni a helyszínen. Esti kapunyitás napnyugta előtt 30 perccel.
Jegyinformáció: MKVM 1036 Budapest, Korona tér 1., Tel.: 375-62-49
e-mail: mkvm@iif.hu

A négynapos programsorozat második alkalommal kerül megrendezésre az MKVM szervezésében a muszlimok legszentebb ünnepe, a Ramadán alkalmából. A Ramadán Kert egy nyitott hely, ahol július 27-től kezdve négy egymást követő pénteki napon az arab és az iszlám világ számos arcával lehet találkozni.

Napnyugta után a muszlim közösségek csoportos étkezést, iftárt szoktak tartani, ahova meghívják a családtagokat és a barátokat is. Ennek jegyében a programsorozat részeként is minden alkalommal lesz napnyugta után közös étkezés, egy eredeti stílusban berendezett marokkói sátorban. Az autentikus menüben egy gazdag marokkói leves (Harira), datolya, gyümölcslevek, édességek, menta tea kaptak helyet, és nem hiányozhat a vízipipák jellegzetes illata sem.

Délutánonként a gyerekek a papírlámpást készíthetnek az Amarant Egyesület workshopján, az arab és iszlám kultúra geometrikus mintázataival és motívumaival díszítve, melyeket a foglalkozás végeztével haza is vihetnek, vagy ajándékozhatják az esti rendezvény résztvevőinek.  Amíg a lámpás készül, a gyerekek megismerkedhetnek az arab betűk, a kalligráfiák, és az arabeszkek szépségével.

A napnyugtakor kezdődő estek házigazdájaként a marokkói Saïd Tichiti és zenekara, a Chalaban együttes a közös étkezések után változatos zenei utazásokra invitálja a nézőket. Minden alkalommal különböző vendégművészeket hívnak meg a magyar jazz és ethno zenei szférából, akik a tradicionális észak-afrikai berber és gnawa zenét virtuóz világzenévé varázsolják. Július 27-én fellép a Dresch Mihály nevével fémjelzett Tariqa, majd az egymás követő alkalmak során a Chalaban zenél Szalai Péter tablás, ütőhangszeres, majd Balogh Kálmán cimbalmos és végül Majda Guessus Mária (MAR/HU) énekesnő közreműködésével.

A programsorozathoz csatlakozva a nemzetközi civil hálózatként a kultúrák közötti párbeszéd elősegítését célzó Anna Lindh Alapítány magyarországi hálózata délutánonként az arab képzőművészet motívumait bemutató, gyerekeknek szóló foglalkozásokkal, esténként pedig a világzene legnagyobb nemzetközi seregszemléje, a WOMEX és az IMZ Media Center “World Music on Tour” c. zenés dokumentumfilm gyűjteményéből ingyenes vetítésekkel színesíti a Ramadán Kert programját. A filmek eredeti nyelven láthatóak, a vetítések szervezője a PalantírFilm Vizuális Antropológia Alapítvány.

A soron következő alkalmak programjai:

2012. augusztus 17. péntek

19:45 – kapunyitás

20:15-kor, napnyugtakor Iftár, közös étkezés

20:45: Majda Guessus Trio

Guessous Majda Mária (Mesi) 1988-ban született Debrecenben. Több mint tíz éve foglalkozik népzenével. Elsőként Sáriné Szebenyi Judit tanítványaként ért el szép eredményeket: országos népzenei versenyek kiemelt díjai, az Eurorégiós Fesztivál I. díja, és a Debreceni Gyermek és Ifjúsági Fesztivál Nagydíja. 2010-ben népi ének előadóművészként diplomázott a Zeneakadémián. A török népzenével Sipos János török népzenekutató biztatására kezdett el foglalkozni. 2009-ben Erasmus program keretén belül Isztambulban töltött fél évet, ahol megismerkedett a török népzene elméleti és gyakorlati alapjaival. 2010-ben indult a Folkbeats tehetségkutató versenyen, ahol I. helyezést ért el. 2011-ben Junior Prima Díjban részesült népművészet és közművelődés kategóriában.

www.guessousmajdamaria.hu

21:30 Chalaban koncert

A marokkói Saïd Tichiti és zenekara az észak-afrikai berber és gnawa zenei hagyományokból építkezik. Ezt az ősi, több, mint 4000 éves szakrális transz-zenei világot kiváló népzenészekkel és jazz-muzsikusokkal közösen varázsolják változatos afro-arab világzenei produkcióvá.

Az Eid Elfitr ( a Ramadan zárása ) ünnepéneke alkalmából pörgős, táncos és vidám számokat játszik a zenekar, a következő felállásban:

  • Said Tichiti: Ének, Guembri, Úd és ütőhangszerek.
  • Kovács Bálint: Gitár
  • Vázsonyi János: Szaxofon
  • Dávid Torják: Basszus gitár
  • Khalid Moutahir: ütőhangszerek / vokál

22:00 vetítés: Teshumara – A tuareg felkelés gitárjai – A Palantír Film Alapítvány – DocuArt archívumából

1963-ban, röviddel Mali függetlenné válása után, lázadás tört ki a tuaregek között az új rendszer ellen, amely vérfürdőbe torkollott. Az eseményt szörnyű száraz évszakok követték melynek következtében Mali, illetve Niger tuaregjei ezrével menekültek Algériába és Líbiába. Ekkor szólaltak meg először a Tinariwen gitárjai ….A Thesumara a száműzöttek fájdalmából született, a tuaregek fennmaradásáért vívott, kulturális és politikai mozgalomként. (67’, 2006. francia nyelven)


www.docuart.hu                                             www.palantirfilm.hu

A filmvetítés a PalantírFilm Alapítvány – DocuArt szervezésében valósul meg.

Eddig megvalósult programok:

2012. július 27. péntek

15:00-16:30 Gyermekprogram Meselámpás készítés az Amaránt Egyesület szervezésében (ingyenes)

A gyerekek a papírlámpást készíthetnek az arab és iszlám kultúra geometrikus mintázataival és motívumaival díszítve, melyeket a foglalkozás végeztével haza is vihetnek, vagy elajándékozhatják az esti programok résztvevőinek. Amíg a lámpás készül, a gyerekek megismerkedhetnek az arab betűk, a kalligráfiák, és az arabeszkek szépségével.

fotók (c) Rózsa Zsuzsanna – www.fotorozsa.com

20:25-kor, napnyugtakor Iftár, közös étkezés

21:00 Tariqa együttes koncertje (belépő: 1500 Ft)

A Dresch Mihály nevével fémjelzett Tariqa a magyar népzene, a jazz és a marokkói gnawa rituális zene ötvözetét nyújtja. A különleges hangszereket váltogató szaxofonvirtuózt a Magyarországon a berber zenét elsőként játszó Said Tichiti kíséri gembrin, a marokkói pengetős hangszeren. Kovács Ferenc hegedűn és trombitán játszik és a jazz körökben szintén népszerű Halmos András dobol az együttesben.

Said Tichiti: ének, gembri
Dresch Mihály: szaxofon, furulya
Kovács Ferenc: hegedű, trombita, ének
Halmos András: dob

22:00 vetítés: Sound of the Soul (ingyenes)

A díjnyertes rendező, Stephen Olsson filmje a marokkói World Sacred Music fesztiválról, amelyre egyedülálló módon muszlim, zsidó és keresztény spirituális zenei együtteseket hívnak meg. (75’ , 2005. angol nyelvű)


www.docuart.hu www.palantirfilm.hu www.imz.at

A filmvetítés a PalantírFilm Alapítvány – DocuArt szervezésében, a “World Music Films on Tour”, az IMZ nonprofit forgalmazási konstrukciójában valósul meg.

További ismertető a filmről (angol nyelven): http://www.worldmusicfilms.com/index.php?id=233

2012. augusztus 3. péntek

17:00-18:30 Gyermekprogram Meselámpás készítés az Amaránt Egyesület szervezésében (ingyenes)

A gyerekek a papírlámpást készíthetnek az arab és iszlám kultúra geometrikus mintázataival és motívumaival díszítve, melyeket a foglalkozás végeztével haza is vihetnek, vagy elajándékozhatják az esti programok résztvevőinek. Amíg a lámpás készül, a gyerekek megismerkedhetnek az arab betűk, a kalligráfiák, és az arabeszkek szépségével.

fotók (c) Rózsa Zsuzsanna – www.fotorozsa.com

19:45 – kapunyitás

20:15-kor, napnyugtakor Iftár, közös étkezés

21:00 Chalaban koncert – vendég: Szalai Péter – tabla, ütőhangszerek

A marokkói Saïd Tichiti és zenekara az észak-afrikai berber és gnawa zenei hagyományokból építkezik. Ezt az ősi, több, mint 4000 éves szakrális transz-zenei világot kiváló népzenészekkel és jazz-muzsikusokkal közösen varázsolják változatos afro-arab világzenei produkcióvá.

A vendég ezúttal Szalai Péter, korunk egyik legjobb európai születésű tablaművésze

22:00 vetítés: Footsteps in Africa: A Nomadic Journey (67’, 2006.)

Útifilm sok-sok zenével a mali sivatagban élő nomád tuaregek életéről, akik a mai napig megőrizték a természet ritmusával való együttélés tudományát.


www.docuart.hu www.palantirfilm.hu www.imz.at

A filmvetítés a PalantírFilm Alapítvány – DocuArt szervezésében, a “World Music Films on Tour”, az IMZ nonprofit forgalmazási konstrukciójában valósul meg.

További ismertető a filmről (angol nyelven) : http://www.worldmusicfilms.com/index.php?id=563

2012. augusztus 10. péntek

19:40 – kapunyitás

20:10-kor, napnyugtakor Iftár, közös étkezés

21:00 Chalaban koncert

vendég: Balogh Kálmán – cimbalom

Balogh Kálmán sokoldalú cimbalomjátékának, műfaji nyitottságának elismerése, hogy olyan, nemzetközileg is elismert zenekarokkal, zenészekkel koncertezett és készített lemezfelvételt, mint a magyarországi Muzsikás, Jánosi, Ökrös, Téka, Méta, Zsarátnok, Vízöntő, Vasmalom, a svéd Orient Express, az angol Transglobal Underground, a spanyol Berregüetto, az amerikai Peter Ogi, a holland Sultan, valamint a Joel Rubin Jewish Ensemble. A Budapest Fesztiválzenekarral Brahms Magyar táncait játszotta lemezre 1994-ben, turnézott a Brooklyni illetve a Maimi-i Philharmonic Orchestrával. Részt vett számos egyéb produkcióban is Mártha Istvánnal, a Budapest Ragtime Band-del és Szakcsi Lakatos Bélával. 1985-ben a Népművészet Ifjú Mstere lett, 1999-ben EMERTON díjat kapott.

22:00 vetítés: Sufi Soul – The Mystic Music of Islam (50’, 2005. angol nyelven)

Az iszlám misztikus dimenzióját, a szufizmust bemutató film, mely hűen ábrázolja azt az átszellemültséget, amellyel a szufi zene és tánc művelői Isten személyes megtapasztalására törekszenek.


www.docuart.hu www.palantirfilm.hu www.imz.at

A filmvetítés a PalantírFilm Alapítvány – DocuArt szervezésében, a “World Music Films on Tour”, az IMZ nonprofit forgalmazási konstrukciójában valósul meg.

További ismertető a filmről (angol nyelven): http://www.worldmusicfilms.com/index.php?id=231